Last van prikkelbare darmen? Checklist en Tips | Iberogast

Iberogast

Last van darmen | Prikkelbare darmen, checklist en tips


Man met last van darmen

Last van darmen | Helft Nederlanders last van darmklachten

Zojuist heb je gezocht op het internet naar ‘last van darmen’ of iets vergelijkbaars. Je staat hierin niet alleen. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder kampt met darmklachten. Vrouwen hebben vaker last van de darmen dan mannen.

Last van darmen | darmklachten & symptomen

Last van je darmen wordt vaak aangeduid met symptomen of darmklachten als: buikpijnwinderigheid, diarree of obstipatie. Het helpt om de darmklacht(en) specifieker te maken, zodat je ook gerichter er iets aan kunt proberen te doen.

De achterliggende oorzaak van de klachten wordt echter vaak genegeerd, maar ligt in veel gevallen dus bij de darmen. Onze darmen zijn één van de belangrijkste organen in ons lichaam, omdat ze verantwoordelijk zijn voor ons immuunsysteem en spijsvertering. De darmen verwerken de voeding en afvalstoffen van het lichaam en zijn nauw verbonden met de hersenen. Jouw gemoedstoestand heeft namelijk effect op je darmen (stress, spanning), maar je darmen hebben ook effect op jouw gemoedstoestand.

Last van darmen in Google

Een verstoring van de darmen kan erg vervelend zijn en je dagelijkse bezigheden in de weg zitten. Of je nou regelmatig of sporadisch last hebt van je darmen, je wilt er van af. Door 50% van de Nederlanders wordt meer dan 1 darmklacht tegelijk ervaren. Last van de darmen dus staat vaak niet alleen. Zo doen ook de zoeksuggesties van Google vermoeden: last van de darmen en maag, last van de darmen en misselijkheid, last van de darmen winderigheid, last van de darmen en opgezette buik, last van de darmen en diarree, last van de darmen na eten, en als laatste prikkelbare darm. Deze laatste suggestie is interessant om verder te onderzoeken.

Last van darmen & prikkelbare darm

Vaak last van je darmen? En kenmerkt dit zich in klachten als een opgeblazen gevoel, buikkrampen en misselijkheid? Het is mogelijk dat je een prikkelbare darm hebt. Dit is een veelvoorkomende, chronische aandoening waarbij de functie van het maag-darmkanaal verstoord is of de zenuwen in de darmwand overgevoelig zijn. Dit resulteert in verschillende en vaak meerdere klachten. Prikkelbare darmen komen bij zo’n 3,5 miljoen mensen in Nederland voor en deze mensen ervaren prikkelbare darm gerelateerde klachten. De klachten verschillen van persoon tot persoon, van dag tot dag en van situatie tot situatie. Meer weten over prikkelbare darmen?

Iberogast en last van darmen

Zoals je kunt lezen, zijn er diverse triggers van invloed op de darmen. Het is daardoor niet vreemd dat ruim 50% van de Nederlanders regelmatig last van de darmen ervaart. Goed om te weten dus dat er een geneesmiddel is om je klachten te verlichten.

Iberogast is een geregistreerd geneesmiddel. Het werkt snel en effectief bij geprikkelde maag en darmen. Het is al meer dan 55 jaar op de markt en in Duitsland één van de meest verkochte producten voor maag- en darmklachten. Wil je meer weten over Iberogast?

Tips bij last van de darmen

Graag geven wij jou enkele tips om last van de darmen te verminderen of te voorkomen. Deze tips kunnen helpen om jouw klachten zoals een opgeblazen gevoel, darmkrampen en misselijkheid, te verminderen. Let wel op dat onderstaande tips geen garantie bieden. Waar voor jou bijvoorbeeld vezels helpen om buikpijn weg te nemen, kan het voor iemand anders niet werken aangezien hier de oorzaak niet ligt.

 • FODMAP-dieet, beperk de inname van bepaalde koolhydraten die maag- en darmklachten kunnen veroorzaken.
 • Vezelrijke voeding, vezels stimuleren een gezonde, goede spijsvertering en  stoelgang. Vezels zorgen bijvoorbeeld voor een zachtere ontlasting. Denk bij vezelrijke voeding aan: groenten, fruit en peulvruchten.
 • Gevarieerde voeding, variatie in je voeding is enerzijds van belang om alle benodigde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft binnen te krijgen. Anderzijds zorgt variatie er ook voor dat je niet kwetsbaar of overgevoelig wordt voor bepaalde voedingstoffen.
 • Vocht inname, dagelijks heeft een lichaam anderhalf tot twee liter vocht nodig. Zeker als je veel vezels eet dan moet je ook voldoende drinken, zodat de stoelgang niet blokkeert.
 • Beweeg voldoende, regelmatig bewegen stimuleert de spijsvertering, waardoor je bijvoorbeeld obstipatie of een opgeblazen gevoel kunt voorkomen.
 • Vermijd stress, spanning en stress hebben negatief effect op de spijsvertering. Stress kan zelfs maag- en darmklachten erger maken. Beweging, yoga en meditatie kunnen vaak helpen om te ontspannen.
 • Ontdek jouw persoonlijke triggers, houd in de gaten wat de klachten opwekt. Altijd last van je darmen na koffie of een vette hap? Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden, zodat je op een gegeven moment een bepaald patroon kunt ontdekken.

Checklist bij last van de darmen

Heb je vaak last van je darmen? Naast bovenstaande tips kan de volgende checklist mogelijk uitkomst bieden.

 • Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag
 • Beweeg 30 minuten per dag (lunchwandeling)
 • Eet 200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag
 • Vermijd stress, neem af en toe 15 minuten een adempauze
 • Beperk de inname van koffie
 • Beperk de inname van vlees, met name rood vlees
 • Schrap zoveel mogelijk bewerkte voedingsproducten en suikerbronnen (tussendoortjes, frisdrank)
 • Let op granen en zuivel, dit kunnen triggers zijn als je bovenstaande al doet en nog steeds last van je darmen ervaart

Houd eventueel een dagboek bij, bijvoorbeeld op je smartphone. Noteer wanneer je last hebt, wat de klacht is, hoe is je stoelgang en wat heb je zojuist gegeten en gedronken.