Wat is PDS - Prikkelbare Darm Syndroom? - Iberogast®

Iberogast

Wat is PDS?


Vrouw met maag- en darmklachten

Wat is PDS?

Functionele spijsverteringsstoornissen, waaronder PDS, kunnen je leven behoorlijk ongemakkelijk maken. Ze worden namelijk gekenmerkt worden door een aantal vervelende klachten, zoals maagpijn, buikkrampen en misselijkheid. De ernst en frequentie van deze klachten verschilt per persoon. Ook het aantal van de klachten dat je ervaart, varieert per persoon. Des te meer klachten je ervaart en des te groter de ernst en frequentie hiervan, des te groter is de kans dat het ook invloed heeft op je dagelijkse leven en routine.

De term ‘functioneel’ heeft betrekking op het feit dat de darm er ‘normaal uit ziet’. Er kan geen medische oorzaak worden gevonden, maar de darm functioneert niet naar behoren. Door het niet goed functioneren van de darm wordt de spijsvertering verstoord en dit resulteert in de symptomen die men ervaart.

Heb ik PDS?

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende spijsverteringsstoornis. Tot zo’n 3,5 miljoen Nederlanders hebben last van PDS-gerelateerde klachten. Dit houdt in dat we van 1 op de 5 Nederlanders kunnen spreken! Logisch dat mensen met deze klachten zich daarom afvragen 'heb ik PDS'? Maar of je nou gediagnosticeerd bent met PDS of gerelateerde klachten ervaart dan valt genoeg te doen om de klachten onder controle te houden of te verlichten.

Vrouw heeft lasr van pds

Klachten bij PDS

Prikkelbaar darm syndroom, of afgekort PDS, is een veelvoorkomend probleem. Het is een verstoring van het spijsverteringskanaal en het omvat onder andere de volgende klachten:

 • Maagpijn.
 • Buikkrampen.
 • Opgeblazen gevoel.
 • Diarree.
 • Darmkrampen.
 • Misselijkheid.
 • Obstipatie.

Mocht je jezelf afvragen of jij PDS hebt, dan kun je dit het best voorleggen aan je (huis)arts,  die kan hierover uitsluitsel geven. Hoewel PDS pijnlijk kan zijn door symptomen als maagkrampen en darmkrampen, (waarbij je maag of darmen ‘samentrekken’) is het niet gevaarlijk. PDS beschadigt je maag, darmen of andere delen van het spijsverteringskanaal namelijk niet. Ook leidt PDS in principe niet tot andere gezondheidsproblemen. Maar het kan wel leiden tot vermoeidheid.

De symptomen die spelen bij PDS verschillen per persoon. Na verloop van tijd kunnen de symptomen die je ervaart zelfs veranderen. Dit houdt in dat de symptomen zelf veranderen en/of in mate van ernst en/of frequentie. Mocht je meerdere symptomen ervaren dan is één oplossing voor al deze symptomen natuurlijk prettig.

Wat zijn de oorzaken van PDS?

De oorzaak van PDS is (nog) niet bekend. Wel is bekend dat mensen die gediagnosticeerd zijn met PDS spijsverteringsorganen kunnen hebben die gevoeliger of kwetsbaarder zijn. Er zijn al diverse factoren gekoppeld aan het ontwikkelen van PDS. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Geslacht (vrouwen ervaren vaker maag/darmproblemen dan mannen)
 • Leeftijd
 • Genetische aanleg
 • Hormonale veranderingen
 • Gebruik van bepaalde medicijnen
 • Gasto-intestinale infecties
 • Allergieën.

Daarnaast zijn er ook bepaalde voedingsmiddelen die worden gelinkt aan PDS. Verder zijn artsen en onderzoekers er van overtuigd dat de gemoedstoestand, zoals stress een grote factor is. Het is daarom goed om voor jezelf na te gaan of één van de volgende factoren een rol kan spelen bij de symptomen die je ervaart of die zelfs tot een PDS-aanval kunnen leiden:

Maag-darminfectie: een ontsteking van maag of darm kan resulteren in blijvende PDS-symptomen
Voedselintolerantie: er zijn diverse voedingsmiddelen of voedingsstoffen die PDS-symptomen kunnen veroorzaken, zoals lactose, fructose of sorbitol (een kunstmatige zoetstof)
Eetpatroon: een tekort aan vezels in het eetpatroon kan ook leiden tot PDS-symptomen
Stress: sterke emoties, zoals angst of stress, kunnen invloed hebben op de zenuwen van de darm en PDS-symptomen veroorzaken als gevolg
Medicijnen: bepaalde medicijnen (zoals antibiotica en pijnstillers) kunnen obstipatie of diarree en daarmee PDS-symptomen veroorzaken.

Kun je PDS behandelen of verlichten?

Helaas is er geen remedie voor PDS. De huidige behandelmogelijkheden richten zich op het normaliseren van de spijsvertering of het verlichten van de pijn die men ervaart. Wel zijn er effectieve behandelmogelijkheden voor het verlichten van PDS-gerelateerde symptomen (zoals maagpijn, maagkrampen en darmkrampen) zoals Iberogast.

Het veranderen van je dagelijkse routine kan een groot verschil te maken. Een goede start is het vastleggen van de momenten waarop de symptomen zich voordoen. Is het op bepaalde momenten van de dag, zoals na het eten? Ervaar je de symptomen met name na het eten van bepaalde gerechten of producten? Komen de symptomen opzetten op dagen waarop je minder beweegt? Of beleef je op het moment stress en komen dan ook de symptomen vaker voor? Een beter inzicht in de veroorzakers kunnen helpen om de eerste stappen te zetten in verlichting op lange termijn.