Last van maagpijn

We hebben allemaal wel eens last van onze maag. Maar wat is het precies? Als je een pijn in je maagstreek voelt, aan de linkerkant net onder je ribben en achter het borstbeen, spreken we van maagpijn. Deze pijn kan spontaan opkomen, waardoor je er acuut last van kunt ervaren.​​​​​​​

Wat is maagpijn?

Het gevoel bij maagpijn is vaak fel, scherp en pijnlijk. Ook al weet je dat het meestal niet zo lang aanhoudt, dit helpt niet op het moment dat je er last van hebt. De pijn kan je dag en plannen flink in de weg zitten. Maagpijn is niet fijn om mee rond te lopen en het liefst wil je er direct van af.

Wat is de oorzaak van maagpijn?

De oorzaken van maagpijn kunnen zeer verschillend zijn. Bijvoorbeeld een verstoring van de spijsvertering door te snel koud eten of drinken, een ontsteking in de maag of darmen of een bijwerking van een geneesmiddel. Het kan ook zijn dat je gevoelig bent voor bepaalde voedingsstoffen. Wist je dat emoties zoals woede of verdriet en stress ’zwaar op de maag kunnen liggen’ en maagpijn veroorzaken? De vier meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Eten 'te veel, te pittig, te vet'.
  • Stress 'je maag gaat op slot'.
  • Maagzuur 'zuurbranden en zure oprispingen'.
  • Voedselvergiftiging of -intolerantie 'glutenintolerantie'.

Hoe kan Iberogast helpen bij maagpijn?

Voor effectieve verlichting van maagpijn kun je met een gerust gevoel Iberogast gebruiken. Iberogast bevat 9 geneeskrachtige kruiden, die natuurlijk en effectief maagpijn verlichten. Het geneesmiddel kent weinig bijwerkingen, bij gebruik volgens de bijsluiter.

Wil je meer weten over Iberogast? Lees verder!

Tips tegen maagpijn

  • Begin elke ochtend met een glas warm water.
  • Wees terughoudend met koffie, alcohol, frisdrank en scherpe kruiden, uien en koolsoorten.
  • Een kop warme melk of verse gemberthee.
  • Ben je gestrest, zorg dat je de stress aanpakt. Probeer bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of aandachtsoefeningen (mindfulness).

Let op: sommige maag- en darmkrampen ontstaan na het innemen van een medicijn. Bekijk de bijsluiter op bijwerkingen en raadpleeg je (huis)arts. Houdt de maagpijn aan of verergeren de klachten, raadpleeg dan een huisarts.

BEKIJK MEER TIPS

WAT TE DOEN TEGEN MAAGPIJN