Prikkelbare darm syndroom en de hersen darm-as

Hersen darm-as

De hersenen staan in verbinding met je darmen, via de hersen darm-as. Anders gezegd, wat er in de hersenen gebeurt, kan van invloed zijn op je darmen en andersom. Beide organen communiceren namelijk veel en vaak met elkaar. Die communicatie kan verstoord raken, door een darmflora die niet in balans is, of juist door psychische oorzaken.

Die relatie tussen hersenen en darmen, wordt steeds vaker gekoppeld aan buikklachten die vaak voorkomen bij functionele dyspepsie. Dezelfde klachten komen ook vaak voor bij het prikkelbare darm syndroom (PDS). Iberogast kan helpen met het verlichten van symptomen zoals maag- en darmkrampen, opgeblazen gevoel en misselijkheid.

Het prikkelbare darm syndroom is een label voor uiteenlopende klachten waar eigenlijk heel moeilijk een oorzaak voor aan te wijzen is. Dat is ook lastig, want de symptomen lopen dusdanig uiteen, dat er waarschijnlijk niet één oorzaak is. Een van de gedachten is dat het zenuwstelsel in de darmen door te veel of te heftige prikkels, het prikkelbare darm syndroom kan veroorzaken. 

Iberogast

Iberogast is een geneesmiddel met een bewezen effectieve werking op de motiliteit van het maag-darmstelsel. Motiliteit is de beweging en intensiteit van de maag- en darmspieren. Iberogast kan deze beweging reguleren en daarmee de darmpassage stimuleren.

We vertellen je graag meer over de relatie tussen de hersen darm-as en PDS. Iberogast heeft geen invloed op deze relatie, die we hieronder beschrijven.

Dit is algemene informatie over het maag- darmstelsel en heeft geen betrekking op Iberogast.

Prikkels

Die prikkels, of signalen die de hersenen en darmen aan elkaar geven, worden onder andere gereguleerd door serotonine. Juist, het gelukshormoon. Hetzelfde hormoon dat ook een belangrijke rol speelt bij depressie. En wist je dat antidepressiva ook kunnen helpen bij vormen van PDS? De bijwerkingen van antidepressiva wegen alleen niet op tegen de voordelen en zijn dan ook niet goedgekeurd als medicijn tegen PDS.

Image

Bacteriën en je darmwand

Serotonine is dus belangrijk, maar moeilijk om te beïnvloeden. Een andere belangrijke factor in je darmen is het microbioom of darmmicrobiota. Dat is een verzameling van miljarden bacteriën, die behalve helpen bij het verteren van voedsel, ook van groot belang zijn voor je weerstand. Dat heeft te maken met de darmbarrière, die uit meerdere lagen bestaat. Een van die lagen wordt gevormd door het microbioom. Wanneer de balans in het microbioom verstoord is, kan dit van invloed zijn op de doorlaatbaarheid van de darmwand.

Omdat het microbioom via de hersen darm-as communiceert met het centrale zenuwstelsel, kan een psychologische factor zoals stress van invloed zijn op je darmen. En door een verhoogde darmdoorlaatbaarheid, ook wel leaky gut genoemd, neemt de kans op ziekte, maar ook maag- en darmklachten toe.

Probiotica?

Het microbioom moet in balans blijven voor een zo gezond mogelijke maag- en darmwerking en alle voordelen die daar dus bij horen. Nu wordt er al langere tijd onderzoek gedaan naar probiotica, levende micro-organismen, en daar komen soms positieve resultaten uit. Zo zouden ze de barrièrefunctie kunnen verbeteren, omdat ze een effect hebben op de productie of activatie van immuuncellen*. Maar omdat iedereen zijn microbioom anders is, is er nog geen eenduidige oplossing of relatie ontdekt tussen probiotica en maag- en darmklachten.

Over het algemeen wordt daarom ook aangeraden om zoveel mogelijk gezond en gevarieerd te eten en te drinken. Ook voldoende beweging en ontspanning zijn aan te raden.