Iberogast | Buikkrampen, oorzaken en symptomen

Buikkrampen: maagkrampen en darmkrampen


Vrouw met kramp

Wat te doen tegen Buikkrampen?

Op eens zijn ze er. Onaangekondigd ervaar je kortstondige pijnscheuten in je buik. Veelal worden de klachten omschreven als steken of trekkende pijn in de buik. We spreken dan van buikkrampen. Buikkrampen ontstaan veelal in de maag en darmen, maar kan bijvoorbeeld ook ontstaan in de baarmoeder bij menstruatiepijn.

Dit artikel focust op de maag en darmen en onderscheidt dan ook maagkrampen en darmkrampen. Ook vertelt dit artikel je meer over buikkrampen in het algemeen, zoals de oorzaken en wat je er tegen kunt doen.

Wat zijn buikkrampen?

Bij de meeste mensen die last krijgen van buikkrampen komen deze klachten af en toe opzetten. Anders dan buikpijn, waarbij de pijn meestal als zeurend en aanhoudend wordt omschreven, is de pijn bij buikkrampen vaak intens, scherp en komt in vlagen. Het samentrekkende gevoel in de buik kan zo hevig zijn dat je even niet kunt lopen of rechtop kunt staan.

In medische termen worden buikkrampen ook wel kolieken genoemd. Een omschrijving van kolieken is als volgt ‘pijnlijke krampaanval in de wand van een hol orgaan’. Denk bij deze holle organen onder andere aan de maag en darmen.

Buikkrampen: oorzaken en symptomen

Maag- en darmkrampen ontstaan door (snelle) samentrekkingen van de spieren in je spijsverteringsstelsel. Er kunnen verschillende achterliggende oorzaken zijn en de krampen kunnen ontstaan in de maag en/of darmen.

Er wordt daarom onderscheid gemaakt tussen de symptomen in de darmen, zoals verstopping van de darmen, obstipatie, overtollige lucht in de darmen, prikkelbare darmen en symptomen in de maag, zoals maagzuur, maagpijn en gasvorming in de maag.

De twee belangrijkste oorzaken voor bovengenoemde symptomen zijn: voeding en stress. Deze triggers aanpakken zijn een goede manier om buikkrampen te voorkomen. Echter, wat kun je op korte termijn doen op het moment dat je buikkrampen ervaart?

Buikkrampen effectief verlichten

Buikkrampen kunnen heftig zijn en bepalend voor je dag. Niet gek dat je op zoek bent naar een manier om dit op te lossen. Iberogast kan je vaak helpen bij het effectief verlichten van maagkrampen, darmkrampen of beide.

Iberogast is een natuurlijk geneesmiddel dat bestaat uit 9 geneeskrachtige kruiden. Wetenschappelijk onderzoek toont de werking van Iberogast aan, waaronder het effectief verlichten van maagklachten en darmklachten zoals maagkrampen en darmkrampen. Meer weten over Iberogast?