Opgezette buik & winderigheid

Wat is een opgezette buik & winderigheid?

Een opgezette buik gaat vaak samen met buikpijn en winderigheid. Gasvorming is natuurlijk en hoort bij het spijsverteringsproces, maar winderigheid zet altijd op wanneer het niet uitkomt. De beste remedie tegen de opgezette buik is toch om ze allemaal te laten gaan..

Oorzaken van een opgezette buik en winderigheid

Een opgezette buik is voor sommige mensen een veelvoorkomende klacht. Vaak na het eten. Je buik voelt als een skippybal, je krijgt krampen en winderigheid speelt op. Er zijn verschillende oorzaken voor een opgezette buik en winderigheid.

  • Te snel eten: Als je te snel eet, kun je lucht inslikken. Ook praten tijdens het eten kan voor extra lucht in de darmen zorgen.
  • Zuivel: Zuivel bevat proteïne. Deze eiwitten worden in je darmen verteerd door bacteriën. Hierbij komt een bepaald soort gas vrij die kan zorgen voor een opgezette buik en winderigheid met onfrisse geur.
  • Hormonen: Deze kunnen ervoor zorgen dat je buik meer opgeblazen voelt dan normaal en dat je meer gasvorming hebt. Hormonen spelen bijvoorbeeld op tijdens je menstruatie, de overgang of zwangerschap.
  • Verstopping: Het gevolg van een verstopping is een opgezette buik, buikpijn en toenemende winderigheid.
  • Stress: door stress kun je onbewust je buik aanspannen of inhouden. Dit kan leiden tot meer gasvorming.

Wat zegt de geur?

Soms kan een wind ruiken als rotte eieren. Dit kan beteken dat er iets mis is met de eiwitstofwisseling. Door rottingsprocessen in je lichaam komen er gassen vrij.

Een wind kan ook juist zurig ruiken. Dit komt waarschijnlijk door gisting en dit is een indicatie dat je lichaam wat moeite heeft met het verteren van koolhydraten. Winderigheid door slecht verteerde koolhydraten kunnen ook gehorig zijn.

Iemand die veel plantaardige voeding eet, zal minder geurende gasvorming hebben dan iemand die veel dierlijke eiwitten zoals vlees eet.

5 tips voor een opgezette buik en winderigheid

Gasvorming is heel normaal. Iedereen heeft het. Het helpt je om van je opgezette gevoel af te komen. Maar vaak ben je in een situatie waarin je liever geen last van winderigheid hebt. Wat kun je nog meer doen?

  1. Let op wat je eet. Voedingsmiddelen die extra winderigheid veroorzaken zijn: peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit, lightproducten, bier, frisdrank, zuivelproducten en dierlijke eiwitten zoals vlees en kip.
  2. Let op hoe je eet. Eet rustig en kauw je eten goed, zodat er zo min mogelijk lucht mee naar binnen gaat.
  3. Voorkom stress. Zorg dat je genoeg slaapt en probeer te ontspannen.
  4. Beweeg meer. Bewegen zorgt ervoor dat je darmen beter werken en er minder gas wordt geproduceerd.
  5. Theesoorten als munt en kamille kunnen de spijsvertering bevorderen en het opgezette gevoel verminderen.

Lees ook 10 tips bij een vol en opgeblazen gevoel. Heb je naast winderigheid ook last van andere klachten zoals diarree, aanhoudende buikpijn of gewichtsverlies dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen.

Meer tips voor je opgezette buik

Heb je ondanks de tips toch last van een opgezette buik of wil je nu meteen van je klachten af? Probeer dan Iberogast. Iberogast werkt natuurlijk en effectief bij een vol en opgeblazen gevoel. Zo kun jij na de maaltijd met een gerust hart doorgaan. Meer weten?