Last van buikpijn? Oorzaken en symptomen | Iberogast

Iberogast

Last van buikpijn?


Vrouw met buikpijn

Last van buikpijn?

Van nature heeft iedereen er weleens last van. Maar buikpijn is een ander verhaal als het je meer bezighoudt dan je wilt. Als het grote invloed heeft op hoe je je voelt. Of zelfs impact heeft op wat je kunt en wilt met je dag. Heb je last van buikpijn en wil je daar van af? Of is het zo intens dat je misschien niet meer weet waar je het zoeken moet? Lees vooral verder.

Stress op werk

Oorzaken van buikpijn

Buikpijn is de verzamelnaam voor allerlei maag- en darmklachten. Oorzaken zijn vaak terug te brengen naar de volgende zaken:

 • Wat je eet en hoe je eet
  Oorzaken zijn bijvoorbeeld: te snel iets kouds eten of drinken of overgevoeligheid voor allergenen of gluten.
 • Stress of spanningen heftige emoties (woede, verdriet)
  Het kan ook komen door stress of in samenhang met emoties. En zoals zo vaak met stress en emoties versterken lichaam en geest elkaar, waarbij een toename in stress voor meer buikpijn zorgt en andersom.
 • Ontsteking van maag en/of darmen
  Maar ook: een ontsteking in maag of darmen of als bijwerking van een geneesmiddel.
 • Slaappatroon
  Slaaptekort kan ook van invloed zijn. Denk alleen al aan het misselijke gevoel dat je ervaart na een te korte nacht slapen.
 • Verstoring maagdarmpassage (bijv. bij PDS)
  PDS is een andere bekende oorzaak. Zo’n 3,5 miljoen mensen in ons land hebben last van deze intense en vaak chronische aandoening. Met symptomen als buikpijn, krampen in de darmen en winderigheid.

Wat voor type buikpijn heb jij?

Om de buikpijn tegen te gaan, is het wel eerst van belang om te weten welke type buikpijn je ondervindt. Zoals gezegd is buikpijn namelijk een verzamelnaam voor allerlei klachten in de maag- en darmstreek. De volgende acht indicaties zijn veel voorkomende maag- en darmklachten die ten grondslag liggen aan het last hebben van je buik. Klik op een symptoom om meer te weten te komen.

Buikpijn kan verschillende oorzaken hebben. Twijfel je, heb je ook andere soorten pijn of nemen je klachten toe. Raadpleeg dan je (huis)arts.

Wat te doen bij buikpijn

Heb je ‘af en toe’ of sporadisch last van buikpijn, dan is het goed je te beseffen dat dit heel normaal is. Heel vervelend, maar normaal. Wanneer je vaker last hebt van buikpijn en het een impact op je leven heeft, dan is het is het verstandig er iets aan te doen.

Het kan helpen om je levenspatroon iets aan te passen, door goed te letten op wat je eet, je stressniveau in de gaten te houden en voldoende te slapen. Lost dit je buikpijn niet op? Gelukkig zijn er geneesmiddelen die jou kunnen helpen je klachten te verminderen. Iberogast is zo’n medicijn. Iberogast gebruikt de kracht van 9 kruiden om effectief verschillende maag- en darmklachten te verlichten. Laat je dag niet verstoren door buikpijn, probeer Iberogast!