De hersen darm-as of gut brain axis

De verbinding tussen hersen en darmen

De hersen darm-as is een mooi woord om aan te geven dat je hersenen in verbinding staan en communiceren met je darmen. In het Engels wordt deze verbinding ook wel gut-brain axis genoemd. En het gaat om een directe verbinding. Want je darmen hebben hun eigen zenuwstelsel, dat via de centrale zenuw weer verbonden is met je hersenen. Daarbovenop communiceren je hersenen ook middels hormonen met de darmen.

De zogeheten hersen darm-as is bijvoorbeeld de reden dat stress of spanning, voor buikpijn kan zorgen, maar wordt ook steeds meer gekoppeld aan buikklachten die vaak voorkomen bij functionele dyspepsie. Deze klachten komen ook vaak voor bij het prikkelbare darm syndroom.

HERSEN DARM-AS EN PDS

Iberogast

Iberogast kan helpen met het verlichten van symptomen zoals maag- en darmkrampen, opgeblazen gevoel en misselijkheid, symptomen die vaak voorkomen bij functionele dyspepsie. Deze symptomen komen ook voor bij het prikkelbare darm syndroom (PDS).

Door de negen geneeskrachtige kruiden ontspant de maag en wordt de motiliteit van de maag en darmen bevordert, zo is gebleken uit laboratoriumstudies. Het advies om gezond te eten en voldoende te bewegen blijft echter staan, ook als je Iberogast gebruikt.

Koop Iberogast bij deonlinedrogist.nl en je betaalt tijdelijk geen verzendkosten

KOOP IBEROGAST

Dit is algemene informatie over het maag- darmstelsel en heeft geen betrekking op Iberogast.

Tweede brein

Dat je darmen een eigen zenuwstelsel hebben, is best wel bijzonder. Andere organen hebben namelijk geen eigen zenuwstelsel. En dit zenuwstelsel, het enterische zenuwstelsel, is op zijn beurt ook weer bijzonder. Het communiceert namelijk via de nervus vagus met het centrale zenuwstelsel, maar kan ook zelfstandig functioneren. En daarom is onderzoek naar de hersen darm-as zo interessant, waarbij gekeken wordt naar maag- of darmklachten in combinatie met het geestelijke welzijn. Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door dyspepsie.

Want je denkt misschien, de hersenen, die sturen toch alles aan? Dat klopt grotendeels, maar kijk je naar de communicatie tussen de hersenen en de darmen, dan gaat 80 tot 90% van de berichten van de darmen richting de hersenen. En niet andersom.

Bacteriën in je darmen

Bacteriën spelen een belangrijke rol in de darmen, maar worden vaak als boosdoeners gezien. Soms is dat terecht, want van sommige bacteriën kun je goed ziek worden. Maar er zijn ook genoeg bacteriën die juist behulpzaam en noodzakelijk zijn voor het menselijke lichaam. In je darmen zitten miljarden bacteriën die samen het microbioom vormen. En het belangrijkste voor een goede darmgezondheid, is een goede balans tussen behulpzame en minder behulpzame bacteriën.

Hersen darm as en microbioom

Die bacteriën doen namelijk meer dan alleen helpen bij het verteren van voedsel. Bepaalde bacteriën produceren en reguleren namelijk een aantal belangrijke neurotransmitters en hormonen. Zo wordt 90% van het blijdschapshormoon serotonine in je darmen aangemaakt, samen met andere neurotransmitters die belangrijk zijn voor hoe je je voelt. Maar je microbioom doet meer en heeft ook invloed op je slaap en je weerstand.

Iberogast heeft geen invloed op je microbioom en kan niet de oorzaken verhelpen. Benieuwd wat je wel kunt doen? Lees dan verder.

Wat kun je doen

Je zult het vaker op deze website lezen, maar gezonde darmen beginnen vaak bij een gezonde levensstijl. Vezelrijk eten, met voldoende groenten en fruit, aangevuld met het nodige vocht, maar dan het liefst water of thee. Vermijd suikerrijk en vet eten, koffie en alcohol het liefst ook, maar anders met mate. Bewegen helpt ook,  tegen stress, maar het houdt de darmen ook actief.