Maagklachten | Last van je maag

Last van je maag?

Last van je maag?

Heb je last van je maag? Dan ben je niet de enige. Volgens het laatste maag, darm, lever onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waren er in 2017 naar schatting ruim 3,7 miljoen personen met een MDL (maag, darm, lever) aandoening bekend bij de huisarts. Een groot deel van deze mensen had maagklachten, maar waar komen die klachten nu precies vandaan?

Hoe ziet je maag eruit?

Je maag is een belangrijk orgaan in je spijsverteringsstelsel. Als je maag leeg is, is hij helemaal plat. Als je net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang en heeft hij een inhoud van ongeveer drie liter. Hij heeft de vorm van een omgekeerde peer.

Werking van de maag

Als we eten krijgt de maag een seintje en komt de productie van maagsap op gang. Dit maagsap wordt in het bovenste gedeelte van de maag aan het voedsel toegevoegd dat de maag heeft bereikt. Als het voedsel in het onderste gedeelte van de maag terecht komt wordt het gekneed en goed vermengd met het maagsap. Het voedsel word vervolgens beetje bij beetje doorgestuurd naar de dunne darm.

Een normale warme maaltijd blijft ongeveer 3 tot 4 uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het voedsel in de maag blijft zitten.

De spijsverteringssappen in je maag

De productie van maagsap komt vooral op gang als we eten, proeven, zien of ruiken. De hoeveelheid en de samenstelling wordt aangepast aan het soort voedsel. De belangrijkste bestandsdelen van maagsap zijn:

 • Maagzuur: Activeert de spijsverteringsenzymen en remt de groei van bacteriën.
 • Spijsverteringsenzymen: Maken een begin met de vertering van voedsel.
 • Slijm: Beschermt de maagwand tegen de inwerking van het maagzuur.

Hormonen in je maag

Naast de productie van maagsap, maakt je maag ook hormonen aan:

 • Ghreline: dit is een eetlustopwekker en stimuleert je hongergevoel.
 • Gastrine: dit is een hormoon dat de productie van maagzuur stimuleert.

Problemen met de maag: maagklachten

Er zijn verschillende klachten die kunnen ontstaan in en rondom de maag. Een van de meest voorkomende maagklachten is reflux, oftewel brandend maagzuur. Ook kun je last hebben van hoge buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel en misselijkheid. Lees hier meer over de mogelijke oorzaken van maagpijn.

Maagklachten kunnen onder andere komen door roken, voeding, medicijnen of spanningen. Maar ook motiliteitsproblemen, die vaak bij ouderen voorkomen, kunnen klachten geven. Ouderen krijgen namelijk vaak te maken met aandoeningen aan botten, spieren en pezen, zoals afnemende spierkracht. Hierdoor kan de maag minder goed het voedsel kneden en kunnen er maagkrampen en andere maagklachten ontstaan.

Tips bij maagklachten

 • Eet niet te snel en kauw goed
 • Vermijd grote en vette maaltijden
 • Laat koffie, alcohol en frisdrank met prik zoveel mogelijk staan
 • Het klinkt wat ongemakkelijk, maar laat je windjes en boertjes gewoon gaan. Dit verlicht de spanning in je maag.
 • Als je merkt dat jouw maag op bepaald soort voedsel reageert, kun je proberen deze producten te mijden of te minderen. Of neem contact op met een diëtist.
 • Neem voldoende rust en mijd stressvolle situaties als dit mogelijk is.

Let op: Sommige maagkrampen ontstaan na het innemen van een medicijn. Bekijk de bijsluiter op bijwerkingen en raadpleeg je (huis)arts. Houden de maagkrampen aan of verergeren de klachten, raadpleeg dan een huisarts.

Iberogast bij maagklachten

Voor effectieve verlichting van maagklachten als maagkrampen of maagpijn kun je met een gerust gevoel Iberogast gebruiken. Iberogast bevat 9 geneeskrachtige kruiden, die effectief en natuurlijk jouw maagkrampen kunnen verlichten. Meer weten?