PDS | Wat is het?

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en je darmen

PDS | Wat is het?

Functionele spijsverteringsstoornissen, waaronder PDS, kunnen jouw leven ongemakkelijker maken omdat ze gekenmerkt worden door een aantal vervelende klachten, zoals maagpijn, buikkrampen en misselijkheid. De ernst en frequentie van deze klachten verschilt per persoon. Ook het aantal van de klachten dat je ervaart varieert per persoon. Des te meer klachten je ervaart en des te groter de ernst en frequentie hiervan, des te groter is de kans dat het ook invloed heeft op je dagelijkse leven en routine.

De term ‘functioneel’ heeft betrekking op het feit dat de darm er ‘normaal uit ziet’. Er kan geen medische oorzaak worden gevonden, maar de darm functioneert niet naar behoren. Door het niet goed functioneren van de darm wordt de spijsvertering verstoord en dit resulteert in de symptomen die men ervaart.

PDS | Heb ik het?

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende spijsverteringsstoornis. Tot zo’n 3,5 miljoen Nederlanders hebben last van PDS-gerelateerde klachten. Dit houdt in dat we van 1 op de 5 Nederlanders kunnen spreken! Logisch dat mensen met deze klachten zich daarom afvragen 'heb ik PDS'? Maar of je nou gediagnosticeerd bent met PDS of gerelateerde klachten ervaart dan valt genoeg te doen om de klachten onder controle te houden of te verlichten.

PDS | Klachten

Prikkelbaar darm syndroom, of afgekort PDS, is een veelvoorkomend probleem dat een verstoring van het spijsverteringskanaal inhoudt. De verzameling van PDS klachten omvatten onder andere:

  • Maagpijn
  • Buikkrampen
  • Opgeblazen gevoel
  • Diarree
  • Darmkrampen
  • Misselijkheid
  • Obstipatie

Mocht je jezelf afvragen of je PDS hebt dan kun je dit voorleggen aan een huisarts die hierover uitsluitsel kan geven. Hoewel PDS pijnlijk kan zijn door symptomen als maagkrampen en darmkrampen, waarbij je maag of darmen ‘samentrekken’, het is niet gevaarlijk. PDS beschadigt namelijk niet de maag, darmen of andere delen van het spijsverteringskanaal. Ook leidt PDS in principe niet tot andere gezondheidsproblemen, maar kan wel leiden tot vermoeidheid. Zoals eerder aangegeven verschillen de symptomen die spelen bij PDS per persoon. Na verloop van tijd kunnen de symptomen die men ervaart zelfs veranderen. Dit houdt in dat de symptomen zelf veranderen en/of in mate van ernst en/of frequentie. Mocht je meerdere symptomen ervaren dan is één oplossing voor al deze symptomen prettig.

PDS | Wat zijn de oorzaken?

Wat PDS exact veroorzaakt is nog niet bekend. Wel is bekend dat mensen die gediagnosticeerd zijn met PDS spijsverteringsorganen kunnen hebben die gevoeliger of kwetsbaarder zijn. Er zijn al diverse factoren gekoppeld aan het ontwikkelen van PDS. Denk bijvoorbeeld aan geslacht, leeftijd, genen, hormonale veranderingen, bepaalde medicijnen, gastro-intestinale infecties, allergieën. Ook bepaalde voedingsmiddelen worden gelinkt aan PDS. Artsen en onderzoekers zijn er ook van overtuigd dat de gemoedstoestand, zoals stress een grote factor is.

Het is daarom goed om na te gaan of één van de volgende factoren een rol kunnen spelen bij de symptomen die worden ervaren of zelfs tot een PDS-aanval kunnen leiden:

Maag-darminfectie - een ontsteking van maag of darm kan resulteren in blijvende PDS-symptomen
Voedselintolerantie - er zijn diverse voedingsmiddelen of voedingsstoffen die PDS-symptomen kunnen veroorzaken, zoals lactose, fructose of sorbitol (een kunstmatige zoetstof)
Eetpatroon – een tekort aan vezels in het eetpatroon kan ook leiden tot PDS-symptomen
Stress - sterke emoties, zoals angst of stress, kunnen invloed hebben op de zenuwen van de darm en PDS-symptomen veroorzaken als gevolg
Medicijnen - bepaalde medicijnen (zoals antibiotica en pijnstillers) kunnen obstipatie of diarree en daarmee PDS-symptomen veroorzaken.

PDS | Hoe te behandelen of verlichten

Is er een remedie voor PDS? Er zijn effectieve behandelmogelijkheden voor het verlichten van PDS-gerelateerde symptomen (als maagpijn, maagkrampen en darmkrampen) zoals Iberogast. Echter, er is momenteel geen remedie voor PDS. De huidige behandelmogelijkheden richten zich op het normaliseren van de spijsvertering of het verlichten van de pijn die men ervaart.

Het veranderen van de dagelijkse routine kan een groot verschil te maken. Een goede start is het vastleggen van de momenten waarop de symptomen zich voordoen. Is het op bepaalde momenten van de dag, zoals na het eten? Ervaar je de symptomen met name na het eten van bepaalde gerechten of producten? Komen de symptomen opzetten op dagen waarop je minder beweegt? Of beleef je op het moment stress en komen dan ook de symptomen vaker voor? Een beter inzicht in de veroorzakers kunnen helpen om de eerste stappen te zetten in verlichting op lange termijn.
Meer weten over PDS of tips om PDS te voorkomen?