Wat is een spastische darm

Spastische darmen pds

Wat is een spastische darm

Als je regelmatig maag- en darmklachten hebt, maar er geen specifieke oorzaak gevonden kan worden, kan een spastische darm worden vastgesteld. Ook al is de oorzaak onbekend, we weten wel dat een spastische of verstoorde beweging van de darm, of een extra gevoelige darmwand, een belangrijke rol spelen.

Een spastische darm of prikkelbare darm komt vooral voor bij jongvolwassenen en vrouwen. De klachten kunnen sterk verschillen per persoon.

Spastische darm | symptomen & klachten

Maag- en darmkrampen, maagpijn, een vol en opgeblazen gevoel, misselijkheid; het zijn allemaal klachten waar mensen met een spastische darm regelmatig last van kunnen hebben. Een spastische darm wordt ook wel het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) genoemd. Ongeveer 5% tot 20% van de Nederlandse bevolking heeft een spastische darm.

Oorzaken van een spastische darm

De precieze oorzaak bij een spastische darm is dus onbekend, maar er zijn een aantal factoren die spastische darm symptomen zouden kunnen triggeren:

  1. Emoties; stress, spanning en angst kunnen de klachten bij een spastische darm verergeren.
  2. Voeding; eentonige voeding en bepaalde voedingsmiddelen zouden spastische darm gerelateerde klachten kunnen verergeren.

Op dit moment wordt er nog veel onderzoek gedaan naar een spastische darm en het Prikkelbare Darm Syndroom. De klachten kunnen overeenkomen met klachten van andere maagdarmaandoeningen, zoals coeliakie, lactose-intolerantie of een chronische darmontsteking. Het is daarom van belang om je klachten met een arts te bespreken wanneer deze aanhouden, zodat er een juiste diagnose gesteld kan worden.

Behandeling van een spastische darm

Tot op heden is een spastische darm niet te genezen. Er zijn wel middelen die de klachten door een spastische darm kunnen verlichten en maatregelen die je kunt nemen om de symptomen en klachten onder controle te houden.

1. Leefstijl: Veel mensen kunnen hun klachten aanzienlijk verminderen door het aanpassen van hun leefstijl. Er zijn namelijk bepaalde factoren die spasmes in de darmen kunnen uitlokken, bijvoorbeeld:

  • Voeding: vermijd vet en pittig voedsel, koolzuurhoudende dranken, alcohol en koffie
  • Beweging: probeer voldoende te bewegen, dit stimuleert de darmen en activeert de stoelgang
  • Stress: vermijd stress en spanning, dit kan de klachten verergeren
  • Stoppen met roken


2. Therapie: Sommige mensen hebben baat bij therapie. Op deze manier kun je leren om beter met je klachten om te gaan. Ook mindfulness, bekkenbodenfysiotherapie of acupunctuur kunnen positief uitpakken bij een spastische darm.

3. Medicijnen: probeer Iberogast. Iberogast bevat 9 geneeskrachtige kruiden, die effectief en natuurlijk jouw klachten, zoals maag- en darmkrampen, maagpijn, een vol en opgeblazen gevoel en misselijkheid kunnen verlichten.