Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

PDS en de hersen-darm as

Heb je al weleens van de hersen-darm as gehoord? Dat is de directe link tussen je darmen en je brein. Je darmen functioneren als een soort regiekamer voor je algehele welzijn en zijn heel erg bepalend voor je weerstand. Onze darmen worden daarom ook wel ons tweede brein genoemd.
De laatste jaren komt de samenwerking tussen je hersenen en je darmen steeds vaker naar voren in wetenschappelijk onderzoek. Bij darmklachten kijken artsen bij het stellen van de diagnose vaker naar aspecten die hier mee te maken hebben: Hoe zit je in je vel? Ervaar je stress?

Zeker in het erkennen van het Prikkelbare Darm Syndroom, afgekort PDS, is deze ontwikkeling heel belangrijk. PDS kan namelijk van grote invloed zijn in jouw leven. Het is dan ook kwalijk dat deze aandoening lange tijd op onbegrip heeft gestuit. Men hoort vaak “het zit tussen de oren”. Het probleem is dat PDS nog altijd moeilijk te verklaren is en er geen specifieke oorzaken voor kunnen worden aangewezen.

Luisteren naar je buikLuister naar je buik

Ook al wordt het verband in de wetenschap nu beter aangetoond, gevoelsmatig wisten we dit eigenlijk al. Wanneer je bijvoorbeeld zenuwachtig bent, voel je dat in je buik. Niet voor niets zeggen we dat we afgaan op ons onderbuikgevoel. Dat is dus helemaal niet zo’n gekke keuze!
Luisteren naar je buik kan dus goed zijn bij het nemen van een lastige beslissing, maar ook bij het verbeteren van je gezondheid. Je buikklachten kunnen bijvoorbeeld een gevolg zijn van stress, spanningen of andere zaken die in je brein een grote rol spelen.

Goede en slechte bacteriën

Via de hersen-darm as oefent je psychische gemoedstoestand invloed uit op de gezondheid van je darmen. Bij psychische klachten zoals stress, maken je darmen meer slechte bacteriën aan. Dit kan leiden tot darmklachten zoals diarree, buikpijn en obstipatie. Andersom werkt het ook: zit jij goed in je vel, maken je darmen juist meer goede bacteriën aan.

Wist je trouwens dat er biljoenen bacteriën in je darmen leven die samen zo’n anderhalve kilo van je lichaamsgewicht vormen? Al deze bacteriën samen (je darmflora) vormen een soort orgaan dat voor een groot deel je weerstand bepaalt. Je kunt er dus maar beter goed voor zorgen en stress zoveel mogelijk vermijden.

De klachten verlichten

Nu we weten hoeveel invloed de hersenen en darmen op elkaar hebben, is het van belang dat we daar ook iets mee doen. Niet alleen helpt een goede gemoedstoestand om stress en spanning te voorkomen. Door goed in je vel in te zitten maken je darmen ook goede bacteriën aan. Op zijn beurt zorgen gezonde darmen weer voor een goed gevoel en verdere voorkoming van stress en spanning.

Je darmen (en hersenen) kunnen altijd een steuntje in de rug gebruiken. Mocht je last krijgen of al hebben van maag en/of darmklachten, als gevolg van spijsverteringsproblemen, denk dan aan Iberogast. Iberogast verlicht effectief darmklachten en kalmeert de maag. Meer weten?