PDS of Prikkelbare Darm Syndroom

PDS of Prikkelbare Darm Syndroom

Wat is PDS of Prikkelbare Darm Syndroom?

Klachten bij PDS of het prikkelbare darm syndroom bestaan vaak uit meerdere symptomen binnen het spijsverteringskanaal. Klachten verschillen van persoon tot persoon, van dag tot dag en van situatie tot situatie. Soms heb je een hele tijd geen klachten, en dan ineens een periode met meer klachten. Klachten kunnen mild zijn of juist hevig.


Wat veroorzaakt PDS?

Het is nog steeds niet duidelijk wat PDS of het Prikkelbare Darm Syndroom veroorzaakt. Wel kunnen we een aantal kenmerken aanwijzen, zoals een zeurende krampende of stekende pijn in de buik. Sommigen hebben vooral ’s morgens of 's avonds buikpijn, al dan niet gepaard gaande met aandrang. De buikpijn vermindert soms na de stoelgang of het laten van een wind.

Stoelgang

Ook de ontlasting loopt vaak niet naar behoren. Misschien heb je last van verstopping, of juist last van diarree, of wisselen beide af. Kenmerkend is dat het ontlastingspatroon gedurende de dag kan wijzigen. Plotselinge aandrang komt vaak voor.

Overige maag- en darmklachten bij PDS

Hiernaast hebben mensen met PDS vaak andere maag- /darmklachten. Veel voorkomend zijn gasvorming, winderigheid, een opgeblazen gevoel, een opgezette buik, zuurbranden, slikklachten, of een opgezette keel.

Tips bij PDS

  • Eet op vaste tijden, eet niet te snel en kauw goed
  • Vermijd grote, zware of te vette maaltijden
  • Wees zuinig met koffie, alcohol en frisdrank met prik
  • Liever geen knoflook, peulvruchten, uien, gekookte koolsoorten en pittig gekruid eten
  • Rook je? Stop met roken!
  • Maak een plan met een diëtist
  • Pak stress aan
  • Beweeg regelmatig
  • 's Nachts last? Leg een extra kussen onder je hoofd en eet uiterlijk 3 uur van te voren voordat je gaat slapen.
  • Laat winden en boeren om de spanning in je maag te verlichten

Bekijk meer tips op de website van PDS Nederland voor meer informatie

Blijf je last houden van maag- of darmklachten of verergeren de klachten, raadpleeg dan een huisarts.
Sommige maag- en darmklachten ontstaan na het innemen van een medicijn. Bekijk de bijsluiter op bijwerkingen en raadpleeg je (huis)arts.

Symptomen van prikkelbare darmen verlichten?

Zoals gesteld, ervaren mensen die last hebben van prikkelbare darmen dit zeer regelmatig en in een aantal gevallen zelfs dagelijks. Logisch dat je hier wat aan wilt doen, want het kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Maar hoe kun je symptomen van prikkelbare darmen dan verlichten? Bij verstoring van het maag-darmkanaal werkt Iberogast effectief. Het reguleert de werking van de maag-darmpassage waardoor de klachten verlichten.
Iberogast bevat 9 geneeskrachtige kruiden, die effectief symptomen van prikkelbare darmklachten als darmkrampen, een opgezette buik en misselijkheid verlichten. Wil je meer weten over Iberogast?

Iberogast Packshot kruiden