Je darmen en het Prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en je darmen

Je darmen in de weerstand….voor jou!

Als er gesproken wordt over darmen, denk je al snel aan je spijsvertering. Maar wist je dat je darmen ook een van de belangrijkste wapens zijn tegen slechte bacteriën en andere ongewenste indringers?

In je darmen leven miljoenen goede en slechte bacteriën met elkaar: je darmflora. De goede bacteriën zorgen ervoor dat de slechte bacteriën geen of minder kans krijgen zich te gaan ontwikkelen. Er is dan sprake van een goede balans en zo ben je goed bestand tegen eventuele ziekteverwekkers.

Toch kan je darmflora weleens uit balans raken door invloeden van buitenaf. Bijvoorbeeld wanneer je niet voldoende slaap krijgt, te maken hebt met stress of kou hebt gevat. Om je weerstand weer een oppepper te geven, is het van belang dat je gezond en gevarieerd eet. Voldoende vezels en vitaminen binnen krijgt en liefst wat minderen met suiker.

Een nadere kennismaking met de darmen en darmfloraDarmen en darmflora

Onze darmen zijn dus heel belangrijk voor ons. Daarom gaan we nader kennis maken:

  • Je darmen zijn uitgerold zo’n 6 meter lang! Daarmee is het één van je grootste organen is
  • Meer dan de helft van je immuunsysteem wordt geregeld in je darmen
  • Een ongeboren baby heeft nog helemaal geen darmflora. Tijdens de geboorte krijgt de baby in het geboortekanaal een ‘startpakketje’ bacteriën waarmee de baby zijn eigen darmflora zal gaan opbouwen. Ook borstvoeding ondersteunt hierbij.
  • Je darmen worden ook weleens je 2e brein genoemd door de wisselwerking tussen deze twee

Een nadere kennismaking met PDSKennismaking met PDS

Als je met grote regelmaat of zelfs dagelijks last hebt van je darmen, kan het zijn dat je het Prikkelbaredarmsyndroom hebt (PDS). Dit is een veelvoorkomende, chronische aandoening waarbij de functie van het maag-darmkanaal verstoord is. De darm maakt dan te veel of juist te weinig bewegingen. Dit resulteert in allerlei verschillende symptomen zoals darmkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik, winderigheid door gasvorming of misselijkheid. PDS kan ook veel invloed hebben op de stoelgang waarbij men weinig, frequent of soms afwisselend weinig-frequent naar de toilet gaat.

Ook kan het zo zijn dat de zenuwen in de darmwand overgevoelig zijn. Deze overgevoeligheid veroorzaakt dan de klachten/symptomen van het Prikkelbaredarmsyndroom. PDS wordt daarom ook wel overgevoelige of prikkelbare darm genoemd. Mocht je wel veel last hebben van je buik, maar komen niet alle klachten overeen. Het hoeft niet perse PDS te zijn. Wij raden aan om een dokter te raadplegen als de klachten langer aanhouden of toenemen.

Symptomen van prikkelbare darmen verlichten?

Zoals gesteld, ervaren mensen die last hebben van prikkelbare darmen dit zeer regelmatig en in een aantal gevallen zelfs dagelijks. Logisch dat je hier wat aan wilt doen, want het kan je leven behoorlijk beïnvloeden. Maar hoe kun je symptomen van prikkelbare darmen dan verlichten? Bij verstoring van het maag-darmkanaal werkt Iberogast effectief. Het reguleert de werking van de maag-darmpassage waardoor de klachten verlichten.
Iberogast bevat 9 geneeskrachtige kruiden, die effectief symptomen van prikkelbare darmklachten als darmkrampen, een opgezette buik en misselijkheid verlichten. Wil je meer weten over Iberogast?