Dyspepsie? Iberogast werkt natuurlijk en effectief

Dyspepsie? Iberogast legt uit.

Wat is dyspepsie?

Net als PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), is functionele dyspepsie een van de meest voorkomende spijsverteringsaandoeningen. Soms wordt het ook wel een nerveuze maag genoemd. Dyspepsie is de medische naam voor een verstoring in het spijsverteringskanaal. Je maag en darmen zijn dan uit balans met klachten als maag- en darmkrampen, misselijkheid, vol gevoel, maagpijn en maagzuur tot gevolg.


Organische en functionele dyspepsie

Je kunt onderscheid maken tussen organische en functionele dyspepsie. Bij organische dyspepsie is er aanwijsbaar iets mis met een van de organen in je spijsvertering. In dat geval kom je vaak onder behandeling van een arts. Bij functionele dyspepsie is dat niet het geval. Er is niets aanwijsbaar mis met je organen, maar ze functioneren niet naar behoren. In dat geval kan Iberogast helpen bij verlichting van je klachten.

Wat is de oorzaak van dyspepsie?

De oorzaak is niet altijd even duidelijk, maar dyspepsie kenmerkt zich vaak door:

Je maag is overactief

Bij dyspepsie heb je een verkramping of overactiviteit van de spieren in je maag. Dit kan ertoe leiden dat voedsel de maag moeilijk binnenkomt of dat er onvoldoende ruimte is voor het voedsel. Hierdoor wordt het voedsel onvoldoende gemengd met spijsverteringssappen, wat de vertering en het transport naar de darmen moeilijker maakt. Je maag is niet actief genoeg.

Als de spieren te ontspannen of verslapt zijn, wordt het voedsel niet goed verder gebracht naar de darmen. Het voedsel blijft lang in de maag waardoor er een drukkend gevoel ontstaat. Bovenin de maag sluit een verslapte sluitspier (sfincter) de maag niet goed af waardoor de voedselbrij en het maagzuur terug kunnen vloeien de slokdarm in. Dit heet brandend maagzuur.

Iberogast kruidengeneesmiddelHoe kan Iberogast bij dyspepsie helpen?

Voor effectieve verlichting van brandend maagzuur kun je met een gerust gevoel Iberogast gebruiken. Iberogast bevat 9 geneeskrachtige kruiden, die natuurlijk en effectief brandend maagzuur verlichten. Het geneesmiddel kent weinig bijwerkingen, bij gebruik volgens de bijsluiter.

Tips bij dyspepsie

  • Eet op vaste tijden, eet niet te snel en kauw goed
  • Vermijd grote, zware of te vette maaltijden
  • Wees zuinig met koffie, alcohol en frisdrank met prik
  • Liever geen knoflook, peulvruchten, uien, koolsoorten en pittig gekruid eten
  • Rook je? Stop met roken!
  • Schakel een diëtist in wanneer je te zwaar bent
  • Pak stress aan
  • Laat winden en boeren om de spanning in je maag te verlichten

Sommige maag- en darmklachten ontstaan na het innemen van een medicijn. Bekijk de bijsluiter op bijwerkingen en raadpleeg je (huis)arts.