Darmklachten

Last van darmklachten? | Iberogast

Darmklachten | Heb je last van darmklachten?

Last van buikpijn, winderigheid, diarree of obstipatie maar weet je niet waarom? De oorzaak van deze klachten wordt vaak genegeerd, maar ligt in veel gevallen bij de darmen. Onze darmen zijn één van de belangrijkste organen in ons lichaam omdat ze verantwoordelijk zijn voor onze spijsvertering en immuunsysteem. De darmen verwerken de voeding en afvalstoffen van het lichaam en zijn nauw verbonden met de hersenen. Een verstoring van de darmen kan erg vervelend zijn en je dagelijkse bezigheden in de weg zitten. Darmklachten worden vaak onderschat. Wil je meer weten over je darmen of darmklachten? Lees dan verder.

Darmklachten | Dunne, dikke en endeldarm

Wist je dat je darmen in totaal ongeveer zes meter lang zijn? Ze bestaat uit drie delen, de dunne, dikke en de endeldarm. Het spijsverteringsproces start in je mond, waarna het via de slokdarm en maag in je dunne darm verder gaat. In de dunne darm vindt het belangrijkste gedeelte van je spijsvertering plaats. Het voedsel wordt met behulp van verteringssappen afgebroken en de dunne darm neemt de voedingsstoffen op. Alles wat niet verteerd kan worden, gaat verder naar de dikke darm. De taak van de dikke darm is om al het vocht en zouten uit de overblijfselen te halen. Daarnaast vormt de dikke darm het restant tot een brij: de ontlasting. Het wordt dan opgeslagen in de endeldarm, en als deze vol is, geeft het je hersenen een signaal dat je moet poepen.

Darmklachten | darmkrampen, opgeblazen gevoel en prikkelbare darmen

Darmklachten komen voor in verschillende vormen en worden per persoon anders ervaren. Soms zijn de klachten kortstondig, bijvoorbeeld door bepaalde voeding. Ook kun je langdurig last hebben van darmklachten. Of je nou regelmatig of sporadisch last hebt van je darmen, je wilt er van af. Bij 50% van de mensen wordt meer dan 1 darmklacht tegelijk ervaren. Daarom is het goed om te bepalen welke darmklacht(en) jou parten spelen, zodat je effectief naar een oplossing kunt zoeken. Bestaan de klachten uit pijnscheuten, krampen of juist uit winderigheid en een opgeblazen gevoel? Of kun je de klachten moeilijk plaatsen? Lees meer informatie over de meest voorkomende darmklachten:

Lees meer over darmkrampen
Lees meer over opgeblazen gevoel
Lees meer over misselijkheid
Lees meer over prikkelbare darmen
Lees meer over Prikkelbare Darm Syndroom

Darmklachten | 5 weetjes over je darmen

Je darmen zijn erg belangrijk en mede verantwoordelijk voor het goed functioneren van je lichaam. Goed dus om er zuinig mee om te gaan. We hebben een aantal interessante weetjes op een rij gezet waar je misschien niet zo snel aan denkt:

  • Antibiotica worden gebruikt om infecties tegen te gaan die zijn veroorzaakt door bacteriën. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei, waardoor het kan helpen om beter te worden. De antibiotica kunnen echter ook goede bacteriën doden waardoor je juist last van je darmen kan ervaren.
  • Er leven meer dan 1000 verschillende soorten bacteriën in je darmen. Samen kunnen ze wel tot 1,5 kilo wegen.
  • Bij een blindedarmontsteking is de blindedarm niet ontstoken, maar juist het wormvormig aanhangsel, ook wel appendix genoemd.
  • Voeding, genen en leefstijl spelen een belangrijke rol in je darmflora. Niemand leeft precies hetzelfde. Daarom is elke darmflora uniek. Wanneer je last van je darmen ervaart kan het dus zinvol zijn om je voeding en leefstijl aan te passen.
  • Stress kan een belangrijke en onverwachte boosdoener zijn van diverse darmklachten. Lees meer over stress en darmklachten in het artikel buikpijn door stress.

Darmklachten | effectief verhelpen

Voor effectieve verlichting van de darmklachten als darmkrampen, opgeblazen gevoel en prikkelbare darmen kun je met een gerust gevoel Iberogast gebruiken. Iberogast bevat 9 geneeskrachtige kruiden, die natuurlijk en effectief deze darmklachten verlichten.