Wat te doen tegen maagpijn | Iberogast

Maagpijn | Iberogast

Maagpijn | Dyspepsie en verstoring van de spijsvertering

Pijn in de maag heeft over het algemeen te maken met verstoringen in het spijsverteringssysteem. Een verzamelnaam voor maagklachten als maagpijn is dyspepsie. Deze medische term wordt met name gebruikt in de geneeskunde en omvat een aantal veelvoorkomende maagklachten. Denk hierbij aan:Volle maag

  • Maagpijn
  • Brandend maagzuur
  • Gevoelens van volheid
  • Misselijkheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Buikkrampen

Maagpijn | Functionele spijsverteringsstoornissen

Maagpijn is naast een prikkelbare darm één van de meest voorkomende ‘functionele’ spijsverteringsstoornissen. Dit betekent dat de oorzaak van de maagpijn die ervaren wordt niet terug te relateren is aan het spijsverteringssysteem, maar aan het spijsverteringsproces of het ‘functioneren van de spijsvertering’. Er kan geen organische of medische oorzaak gevonden worden door de specialist of arts. Vaak wordt dit afgedaan met ‘het zit tussen de oren’.

Maagpijn | Nerveuze maag

Als jouw maagpijn het gevolg is van functionele spijsverteringsstoornissen dan kan je bovenbuik meer dan gemiddeld reageren op spanning en stress. In dit geval wordt ook wel gesproken van een ‘nerveuze maag’. Eten kan zelfs als een last worden gezien in plaats van een prettig moment in de dag.

Maagpijn | Veelvoorkomende oorzaken

De exacte maagklachten die men ervaart zijn divers, zo ook de oorzaken achter maagpijn. Wel kunnen we een aantal duidelijke triggers bloot leggen voor je.

Fast Food
In de meeste winkelcentra en steden zijn ketens die kunnen voorzien in een snelle hap niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Een belangrijke oorzaak van maagklachten zijn de producten van deze ketens die men consumeert. Over het algemeen bestaan deze producten uit vettig eten en eten of drinken met een teveel aan suiker. Een andere oorzaak zit in de manier waarop deze producten worden geconsumeerd, namelijk vluchtig en ‘on the go’ Te snel eten en drinken kan leiden tot teveel lucht in de maag wat bijdraagt aan een nerveuze maag met alle gevolgen van dien. Uiteraard zijn er meer aanwijsbare oorzaken gerelateerd aan het eetpatroon en het dieet die los staan van deze ketens (o.a. koffie, alcohol). Dit voorbeeld toont het belang van voeding en eetpatroon.

Overactieve of passieve maag
Zowel een maag die te snel als te langzaam functioneert kan maagpijn veroorzaken. Bij te langzaam functioneren van de maag kan het voedsel niet snel genoeg worden vervoerd. Het voedsel blijft lang in de maag waardoor er een drukkend of vol gevoel ontstaat en maagzuur als gevolg kan hebben.

Bij een overactieve maag kunnen maagkrampen ontstaan die leiden tot buikpijn of pijnscheuten. Dit kan ertoe leiden dat voedsel de maag niet of moeilijk binnenkomt. Hierdoor wordt het voedsel onvoldoende gemengd met spijsverteringssappen, wat de vertering en het transport naar de darmen moeilijker maakt.

Het wordt verondersteld dat psychologische factoren als stress en heftige emoties ook van grote invloed zijn op het functioneren van de maag: lees meer over de hersen-darm as en het verband tussen de hersenen en darmen.

Maagpijn | Behandelen, verlichten en een remedie

Het herstellen van het disfunctioneren van de maag is lastig gebleken. Maar er zijn geneesmiddelen die maagklachten als maagpijn kunnen verlichten. Probeer bijvoorbeeld Iberogast voor snelle en effectieve verlichting van maagpijn.

Houd een dagboek bij waarin gemoedstoestand, dieet en klachten worden bijgehouden. Dit kan helpen inzichten te krijgen in de producten en/of situaties die je moet gaan vermijden om de maagpijn te verminderen. Ook zijn ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en psychotherapie manieren om maagpijn te verminderen, vooral als stress een belangrijke rol speelt. Raadpleeg een arts om de meest geschikte behandeling af te stemmen bij de maagklachten die jij ervaart.

Maagklachten kunnen zich in veelvoud voordoen en ook op hetzelfde moment. Iberogast verlicht naast maagpijn meerdere maagklachten snel en effectief waarmee je in één keer voor één of juist meerdere klachten geholpen kunt zijn. Iberogast maakt daarbij gebruik van de kracht van 9 geneeskrachtige kruiden.