Last van buikpijn?

Last van buikpijn? | Iberogast

Last van buikpijn?

Van nature heeft iedereen er weleens last van. Maar buikpijn is een ander verhaal als het je meer bezighoudt dan je wilt. Als het grote invloed heeft op hoe je je voelt. Of zelfs impact heeft op wat je kunt en wilt met je dag.
Heb je last van buikpijn en wil je daar van af? Of is het zo intens dat je misschien niet meer weet waar je het zoeken moet? Lees vooral verder.

Oorzaken van buikpijn

Buikpijn is de verzamelnaam voor allerlei maag- en darmklachten. Oorzaken zijn vaak terug te brengen naar de volgende zaken:

Oorzaken van buikpijn | Iberogast

 • Wat je eet en hoe je eet
  Oorzaken zijn bijvoorbeeld: te snel iets kouds eten of drinken of overgevoeligheid voor allergenen of gluten.
 • Stress of spanningen heftige emoties (woede, verdriet)
  Het kan ook komen door stress of in samenhang met emoties. En zoals zo vaak met stress en emoties versterken lichaam en geest elkaar, waarbij een toename in stress voor meer buikpijn zorgt en andersom.
 • Ontsteking van maag en/of darmen
  Maar ook: een ontsteking in maag of darmen of als bijwerking van een geneesmiddel.
 • Slaappatroon
  Slaaptekort kan ook van invloed zijn. Denk alleen al aan het misselijke gevoel dat je ervaart na een te korte nacht slapen.
 • Verstoring maagdarmpassage (bijv. bij PDS)
  PDS is een andere bekende oorzaak. Zo’n 3,5 miljoen mensen in ons land hebben last van deze intense en vaak chronische aandoening. Met symptomen als buikpijn, krampen in de darmen en winderigheid.

Wat voor type buikpijn heb jij?

Om de buikpijn tegen te gaan, is het wel eerst van belang om te weten welke type buikpijn je ondervindt. Zoals gezegd is buikpijn namelijk een verzamelnaam voor allerlei klachten in de maag- en darmstreek. De volgende acht indicaties zijn veel voorkomende maag- en darmklachten die ten grondslag liggen aan het last hebben van je buik. Klik op een symptoom om meer te weten te komen.

Pijn in de buik kan verschillende oorzaken hebben. Bij twijfel, andere soort pijn of toenemende klachten, raden wij aan om een arts te raadplegen.

Wat te doen bij buikpijn

Als je sporadisch of ‘af en toe’ last hebt van buikpijn dan is het goed om te beseffen dat dit heel normaal is, maar alsnog vervelend. Echter, wanneer je vaker last hebt van buikpijn en dit impact heeft op hoe je je voelt, dan is het raadzaam om wat bij buikpijn te doen.

Het kan helpen om je levenspatroon aan te passen door goed te letten op wat en hoe je eet, jouw stressniveau in de gaten te houden en voldoende te slapen. Is dit altijd afdoende? Gelukkig zijn er ook geneesmiddelen die jou helpen je klachten te verminderen. Iberogast is zo’n medicijn en gebruikt de kracht van 9 kruiden om effectief verschillende maag- en darmklachten te verlichten. Laat je dag niet verstoren. Probeer Iberogast!