Heb ik PDS?

Heb ik het Prikkelbare Darm Syndroom?

Vaak last van je buik?

Heb je vaak last van pijn in je buik? Krampen, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of constipatie? Het is soms moeilijk te zeggen waar de pijn vandaan komt of wat de oorzaak is. Maar komt het regelmatig terug en houdt het langdurig aan zonder directe oorzaak of duidelijk aantoonbare onderliggende ziekte? Je bent niet de enige! Velen hebben hier ook last van. Wel klachten maar geen diagnose kunnen vaststellen? Vaak wordt dit dan als PDS bestempeld.

Wat is PDS?

Last van je buik?

PDS staat voor Prikkelbare Darm Syndroom, kort gezegd, een aandoening waarbij je darmen niet functioneren zoals ze zouden moeten. Ook wel een spastische darm genoemd. Je darmen maken dan onregelmatige bewegingen waardoor de problemen ontstaan. Pijn in je buik, problemen met ontlasting of winderigheid kunnen dan een gevolg zijn.

Symptomen

PDS is een chronische aandoening en de symptomen zijn divers. De klachten en ernst kunnen per persoon verschillen. PDS wordt gediagnosticeerd als er geen echte of structurele verklaring voor de symptomen zijn en de klachten langer dan zes maanden aanhouden. Mensen met PDS ervaren vaak de volgende klachten:

  • Minimaal een dag per week last van buikpijn
  • Onregelmatige stoelgang
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid

Heb je slechts af en toe last van één of enkele van deze symptomen dan hoeft het niet perse PDS te zijn. Maar wil je meer over dit onderwerp weten of hoe je de klachten kunt verlichten. Lees dan verder.

Oorzaken

Het is niet duidelijk waar PDS precies vandaan komt, maar er zijn wel duidelijk aanwijsbare factoren. Hieronder hebben wij een aantal van de factoren beschreven.

Voeding

Voedsel is zeer belangrijk voor ons. Het geeft ons de benodigde voedingstoffen en energie. We hebben deze nodig om te functioneren. Maar het kan ook een negatieve invloed hebben op ons lichaam. Te vet, pittig of teveel eten, kan onze spijsvertering ook van streek maken. Een allergie voor bepaalde voeding kan je darmen irriteren en zorgen voor klachten. Voeding kan er voor zorgen dat je buik klachten kunnen verergeren.

Afwijkende darmflora

Je darmflora is het huishouden van je spijsvertering. Ze zorgt er voor dat alles wordt geregeld en tot een goede orde komt. Maar het kan zijn dat er af en toe een akkefietje opspeelt, net als een normaal huishouden. Dit zou ook een oorzaak kunnen zijn voor PDS. Wil je meer weten over je darmen of darmflora?

Lees hier meer over je darmflora

Verstoring hersen-darm-as

Bij buikpijn zou je snel aan “iets verkeerds gegeten” kunnen denken. Maar het kan ook aan iets totaal anders liggen. Heb je wel eens van hersen-darm-as gehoord? Niet gelijk het eerste waar je aan zou denken als je pijn in je buik hebt. Maar het zou een oorzaak kunnen zijn. Niet alle pijn is meteen gerelateerd aan slecht voedsel of een afwijking in de spijsvertering. Ons lichaam wordt aangestuurd door de hersens en als je niet lekker in je vel zit, kan het misschien invloed hebben op je darmklachten. Ben je benieuwd naar de relatie van je spijsvertering en hersenen?

Lees hier meer over hersen-darm-as

PDS verlichten?

PDS kan erg vervelend zijn en je beperken in de dagelijkse activiteiten. Er zijn verschillende manieren om de symptomen te verlichten. Een daarvan kan Iberogast zijn. Een geregistreerd geneesmiddel dat uit een unieke combinatie van negen geneeskrachtige kruiden bestaat. Iberogast is effectief bij darmkrampen, maagkrampen, vol gevoel, misselijkheid en maagpijn. Verkrijgbaar bij drogist en apotheek zonder recept. Wil je meer weten voer Iberogast?